21-årig tiltalt for brandstiftelse – ” at han forsagede brand i den container, det er der ikke tvivl om”

af Felix Theodor Jakobsen Kjær

Den 15. september 2019 modtog både politiet og brandvæsnet et opkald om, at nogen havde sat ild til en container ved fritidsklubben Holme Vestergaard i Højbjerg. Nu, godt 3 et halvt år siden, falder der dom i sagen.

21 år, drengesind

Fra sin plads ved siden af forsvareren flakker blikket mellem uret ved døren, bordet foran ham og kæresten, der sidder som den eneste pårørende. Hans blik er fjernt, det eneste udtryk der kryber sig over hans ansigt, er når han sender et skævt smil til kæresten.

Det ville ikke være forkert at sige, at han ligner en, der hellere vil være ethvert andet sted end i en retssal på en torsdag klokken 9. Alligevel så er han grunden til, at alle er samlet her.

Over hans mørke t-shirt hænger en åben skjorte, han har sorte jeans på og et par sneakers, der minder lidt om sikkerhedssko. Hans hår er mørkebrunt, kortklippet og glider ned i et halvlangt skæg. Under bordet tripper han nervøst med benene og har hænderne solidt plantet på sine lår.  

Den unge mand er tiltalt for forsætlig brandstiftelse. Anklageren mener, at tiltalte har sat ild til en container tæt ved en fritidsklub i Højbjerg.  

Grunden, til at retten er samlet i dag, skal findes for lidt over tre et halvt år siden udenfor fritidsklubben Holme Vestergaard. Omkring klokken 21:10

“Det var bare ren dumhed”

Hvad der helt præcist skete om aftenen den 19. september, er forsvarer og anklager ikke helt enige om. Men en ting kan de da blive enige om.

”Han har forsaget brand i den her container. Det kan der ikke være tvivl om.” Som forsvareren selv udtrykte det.

Ifølge tiltalte opstod ilden, da han satte ild til låget fra dunken med rensebenzin og tabte det ned i containeren.

Da anklageren spørger ham, hvorfor han satte ild til låget fra flasken med rensebenzin, har tiltalte kun ét kort svar, ”det var bare ren dumhed.”

To vidner bliver bragt i sagen. Det første er en ung kvinde på alder med tiltalte og en tidligere ven. Hun er indkaldt som vidne, da det var hende, der ringede til brandvæsnet og politiet. Den unge kvinde ringede til brandvæsnet efter, at tiltalte fortalte hende, at han havde været oppe ved fritidsklubben og sætte ild i en container. Hun fortæller om, hvordan tiltalte fortalte hende det for at virke sej.  

I modsætning til tiltalte virker den unge kvinde meget afslappet og sidder ligefrem tilbagelænet i stolen under sit vidneudsagn.

Det andet vidne er politiassistenten, der afhørte den unge kvinde og som anholdte tiltalte.

Han kan fortælle om hvordan containeren så ud, da de ankom, og hvor farligt det her kunne havde været, hvis ikke brandvæsnet var blevet tilkaldt. “hvis brandvæsnet ikke var kommet 2,5 meter er jo ikke så meget, vi tager brand meget alvorligt.”

Hvor er tiltalte i dag?

Mens sagen skrider frem, viser det sig, at tiltalte har ADHD og er på medicin for det. Han er også tilmeldt det frivillige program Center for Mestring af ADHD hos Aarhus kommune. På tre et halvt år er der altså sket noget.

Tiltalte drikker sjældent og da politiet i sin tid afhørte tiltalte, mente de, at han, på grund af sine gode sociale forhold, var egnet til at modtage en betinget dom.

Dommerne forlader kortvarigt salen for at diskuterer deres beslutning og da det kommer tilbage, er de klar til at fælde dom.

Dommen bliver 3 måneders betinget fængsel, med et års prøvetid, og dommerne lægger især vægt på den dømtes gode sociale og personlige forhold.  

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *